Toz Maskesi Nedir ve Önemi

Toz Maskesi Nedir ve Önemi

Ülkemizde iş güvenliğinin önemi giderek artmakta ve toplum bu konuda bilinçlenmeye başladı. Öyle ki mühendisler arasına iş güvenliği mühendisleri de eklendi. Çıkan yasaların da yaptırımları doğrultusunda artık birçok firma hem iş güvenliği mühendisi çalıştırmak zorunda hem de çalışanlarına uygun ürünler temin etmek zorunda. Sektör ne olursa olsun çalışanların korunması için gerekli iş güvenliği ekipmanları gereklidir. İşte bu ekipmanlardan biri olan toz maskesi ile ilgili birkaç detayı paylaşacağım.

Toz maskesi çalışılan alana ve yapılan işe uygun olmalımıdır

Her türlü maske sizi korumaya yetmez. Bu nedenle toz maskesi adı altında satılan ürünlerin size uygunluğunu bilmeniz gerekmektedir. Örneğin toz maskeleri FFP1, FFP2 ve FFP3 olarak adlandırılıyor. Bu isimlendirme bir nevi kullanılabilirlik çalışma ortamlarını belirler. Örneğin FFP1 olan toz maskeleri suya, toza ve neme karşı kullanılabilen bir maskedir. Şu günlerde toz maskesi satan birçok iş güvenliği firması daha kaliteli ürünler tercih ederek önce insan sağlığı diyor. Solunum koruma sadece toz maskesi ile sınırlı değildir. Solunum korumada en standartları vardır. Örneğin; EN 149 Partiküllere karşı koruma için filtreleyici maskelerdir ( FFP1-FFP2-FFP3 ) EN 405 ise gazlara veya gaz partiküllere karşı valfli filtreli yarım yüz maskelerdir. Bu EN ye sahip ürünler tek kullanımlık solunum koruma ürünleridir. Solunum koruma ile ilgili bilinmesi gerekenlerden bazıları şu şekildedir.

 Standart filtreli maskeler çeşitli gazlara karşı koruma sağlamaz ( CO,CO2,N2 )

 Toz maskelerinde eğer nefes alma rezistansı fark edilir şekilde artarsa mutlaka değiştirilmelidir.

 Kullanma aralıklarında filtre sarılarak muhafaza edilmeli ve Oksijenle teması kesilmelidir.

 Filtreler üretici tarafından paketlenir. Saklama koşulları ise nemin %75 den az olduğu ortamlarda ve yaklaşık -10 c ile + 15 c arasında olmalıdır. Her geçen gün bünyesine yeni ürünler katan firmalar Toz maskelerindeki koruma kademelerinde ayrıca özen gösteriyorlar. Verdiğimiz bu örneklerle bizde iş güvenliği malzemesi kullananları az da olsa bilgilendirmiş olduk. Daha bilinçli ve sağlıklı bir toplum için sizde mutlaka iş güvenliği malzemesi kullanın.