Güneş Paneli Nedir, Ne İşe Yarar

Güneş Paneli Nedir, Ne İşe Yarar

Dünyanın enerji kaynakları her gün biraz daha azalıyor. Enerji kaynaklarının azalmaya başlaması ile birlikte sürdürülebilir enerji kaynaklarına olan ilgi artmaya başladı. Rüzgâr, dalga, jeotermal, hidrojen gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretme faaliyetlerinde gözle görülür bir artış yaşanmaya başlandı. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan güneş enerjisi özellikle elektrik üretmek için kullanılan bir enerji kaynağı olarak dikkat çekiyor. Dünyanın en önemli enerji kaynağı olarak bilinen güneş sürdürülebilir enerji üretimi için de önemli bir kaynak olmaya devam ediyor. Güneş enerjisi paneli yüksek miktarda elektrik üretmek için kurulan santrallerde kullanıldığı gibi özel mülklerin enerji ihtiyacını karşılamak üzere de kullanılıyor.

Güneş Enerjisi Paneli Özellikleri

Güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine çeviren sisteme güneş enerjisi paneli adı verilir. Sistem dönüştürücü özelliğe sahiptir. Fotovoltaik piller kare, dikdörtgen ya da yuvarlak olabilir. Genellikle 100 metrekare alana sahip olan bu panellerin kalınlıkları 0,2 ile 0,4 mm arasındadır. Panel üzerine gelen güneş ışığı aynı anda elektrik enerjisine dönüştürülür. Sistemin verimi güneşlenme süresine bağlıdır. Akü ve akü şarj ünitesi bulunduğu için güneş olmayan günlerde de sistem kesintisiz elektrik üretmeye devam eder.

Güneş Enerjisi Santrali Maliyeti

Güneş şüphesiz en önemli enerji kaynağıdır. Yenilenibilir enerji kaynağı olması nedeniyle son yıllarda güneşten enerji üretmek için yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Özellikle ABD, Almanya, Kanada, Çin, Rusya ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde güneş enerjisinden en verimli şekilde yararlanmak amacı ile santraller kurulmuştur. Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar artıyor ve devlet tarafından teşvik ediliyor. GES kurulumu için önemli bir alt yapı gerekmektedir. Eğer üretim amacı ile elektrik santrali kurulacaksa maliyetin yüksek olacağını bilmek gerekir.